Какво знаем и какво не знаме за науката имунохематология и видовете кръвни групи !

Повечето хора знаят само за трите кръвни белега /по-известни като кръвни групи/ A, B и 0 (AB0) и резус-фактора (Rh), а всъщност съществуват над 300 познати антигена.

При бременност или преливане на кръв от друг човек, имунната ни система произвежда така наречените “антитела” срещу непознатите антигени. Това е процесът, които ни имунизира от бактерии и вируси.
В случая с червените кръвни клетки (ЧКК) този имунитет ни прави “несъвместими” с антигените от чуждата кръвна група и червените кръвни клетки, които я носят, и в повечето случаи унищожават несъвместимите ЧКК.

amrita_lab1

В много страни кръвните банки третират проблемите с несъвместимостта като засичат антителата преди кръвопреливане, идентифицирайки кръвната група, срещу която са насочени, и след това осигуряват ЧКК без несъвместимите антигени.

Това е науката “имунохематология”. И все пак, кръвните банки в много развиващи се страни нямат технологията за идентификация на антитела, като повечето кръвни банки в Индия например. Всеки ден в кръвните банки в Индия преливат червени кръвни клетки, които знаят, че са несъвместими, със страх, че пациентите могат да получат сериозни усложнения.

Пациентите също така могат да произведат антитела срещу собствените си червени кръвни клетки. Ако тези антитела са достатъчно силни, за да унищожат червените кръвни клетки, пациентът може да развие анемия и да умре. Този тип анемия е познат като Автоимунна хемолитична анемия (АИХА).

Друго имунохематологично заболяване е Хемолитичната болест на плода и новороденото. При нея бременните жени произвеждат антитела, които унищожават червените кръвни клетки на плода или на новороденото бебе. През 50-те и 60-те години на XX век, тази болест е била най-честата причина за смърт на ембрионите и новородените в САЩ. А в Индия и до днес остава една от главните причини за смъртността на новородените.

За да могат да открият и да лекуват тези проблеми, е необходимо кръвните банки да притежават технологията за идентификация на антитела.

Blood-Bag-Image

Установяване на наличието на антитела в кръвните групи е важна част от осигуряването на безопасно кръвопреливане и се превръща в проблем, когато медицинската система е достатъчно усъвършенствана редовно да се нуждае и използва кръвопреливане.

При пациенти, лекувани с химиотерапия например, са нужни многократни преливания на кръв. Пациентите, на които често се прелива кръв, произвеждат антитела към кръвната група. Същото важи и за сърдечната хирургия, трансплантацията на органи и стволови клетки и множество други модерни процедури.

Предвид непрекъснатото нарастване на нуждата от кръвопреливане, откриването на налични антитела е приоритет както за кръвнтие банки, така и за лабораториите, усъществяващи различни кръвни тестове.

0 Comments

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

©2024 СМДЛ Имуно-Хем Designed by Smart Media

Log in with your credentials

Forgot your details?